Κλινική και επεμβατική δερματολογία

Δερματίτιδα από κάμπια

Μία από τις πιο συχνές δερματίτιδες της άνοιξης είναι η δερματίτιδα από τις κάμπιες. Η κάμπια των πεύκων έχει την ικανότητα, όταν νιώθει ότι απειλείται να εκτοξεύει στον αέρα μικροσκοπικά τριχίδια, τα οποία περιέχουν μια ισχυρή τοξίνη που είναι πολύ ερεθιστική για το δέρμα μας.

Οι δερματολογικές αλλοιώσεις συνήθως περιορίζονται στα εκτεθειμένα σημεία - χέρια, λαιμό, πρόσωπο- αλλά τα τριχίδια μπορεί να περάσουν και μέσα από τα ρούχα σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.

Τα συμπτώματα είναι κοκκινίλες αίσθημα καύσους και έντονη φαγούρα. Οι κοκκινίλες εξελίσσονται σε τρεις με τέσσερις ημέρες και μπορεί να αφήσουν στο τέλος μια υπερμελάχρωση που αργεί να υποχωρήσει.

Επίσης, η εισπνοή των τριχιδίων μπορεί να προκαλέσει ρινίτιδα, κρίση βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, κνίδωση και σπάνια αναφυλακτική αντίδραση.

Πως μπορούμε όμως να προστατεύσουμε

εμάς και τα παιδιά μας;

Αρχικά δεν αγγίζουμε τις κάμπιες ή τις φωλιές τους και αποφεύγουμε τις δραστηριότητες- βόλτες, εκδρομές και παιδικές χαρές σε μέρη με πολλά προσβεβλημένα πεύκα.

Σε περίπτωση που εμφανιστούν συμπτώματα πχ ενώ το παιδί έπαιζε σε περιοχή με πεύκα, θα πρέπει να απομακρύνουμε τα ρούχα από πάνω του και να τα πλένουμε, ενώ θα πρέπει να κάνουμε άμεσα μπάνιο με χλιαρό νερό για να απομακρύνουμε τα τριχίδια.

Εάν θελουμε να ασχοληθούμε με κηπουρική, φοράμε μακρυμάνικα ρούχα, γάντια και γυαλιά.

Όταν τα συμπτώματα είναι επίμονα συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας.