Κλινική και επεμβατική δερματολογία

Ξανθελάσματα ματιών- υπάρχει λύση;

Τι είναι στα αλήθεια τα ξανθελάσματα;

Πρόκειται για λιπώδεις πλάκες κίτρινου χρώματος οι οποίες έχουν τη τάση να ενώνονται και να σχηματίζουν μεγαλύτερες βλάβες.

Παρά το γεγονός ότι είναι ακίνδυνα και ανώδυνα, δεν υποχωρούν από μόνα τους και πολλοί ασθενείς επιλέγουν να τα αφαιρέσουν για αισθητικούς λόγους.

Η εμφάνιση ξανθελάσματος συχνά συνοδεύεται από υψηλά επίπεδα χοληστερίνης χωρίς όμως αυτό να είναι ο κανόνας καθώς περισσότεροι από 50% όσων εμφανίζουν ξανθελάσματα έχουν χαμηλές τιμές χοληστερίνης και τριγλικεριδίων στο αίμα.

Η διάγνωση γίνεται συνήθως από δερματολόγο ο οποίος θα εξετάσει το δέρμα γύρω από τα μάτια και θα συστήσει έλεγχο χοληστερίνης και τριγλικεριδίων.

Τα ξανθελάσματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με διάφορους τρόπους. Με όλες τις θεραπείες υπάρχει πιθανότητα να επανεμφανιστούν μετά από κάποια χρόνια.

Η πιο όμως αποτελεσματική θεραπεία τους επιτυγχάνεται με Laser CO2, το οποίο καταστρέφει αποτελεσματικά τα ξανθελάσματα. Μετά τη θεραπεία υπάρχει μια σκούρα κρούστα η οποία υποχωρεί σταδιακά περίπου μετά από μια εβδομάδα χωρίς να αφήσει ουλές. Σημαντική είναι η σωστή χρήση αντιηλιακής προστασίας προς την αποφυγή δυσχρωμιών.

Σε περίπτωση επανεμφάνισης με το πέρασμα των χρόνων η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί.