Κλινική και επεμβατική δερματολογία

Πως αντιμετωπίζουμε το ηλιακό έγκαυμα;

Για να βοηθήσουμε την επούλωση και την καταπράυνση του δέρματος, είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε τη θεραπεία του ηλιακού εγκαύματος μόλις το αντιληφθούμε.

Αρχικά μετακινηθείτε σε σκιερό μέρος ή σε εσωτερικό χώρο για να αποφύγετε περαιτέρω βλάβες.

Κάντε ένα δροσερό ντους για να απαλύνετε την πληγείσα περιοχή και αποφύγετε τη χρήση πάγου. Για ήπια εγκαύματα φροντίστε να ενυδατώσετε τη περιοχή με κάποια ενυδατική κρέμα χωρίς άρωμα και χωρίς οινόπνευμα. Πιείτε άφθονο νερό για να αναπληρώσετε τα χαμένα υγρά. Η λήψη παυσίπονων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής που προκαλούνται από το ηλιακό έγκαυμα.

Είναι σημαντική η αποφυγή περαιτέρω έκθεσης στον ήλιο και η εφαρμογή αντηλιακού στις πληγείσες περιοχές σε περίπτωση που πρέπει να βγούμε έξω. Εάν εμφανιστούν φουσκάλες δε πρέπει να τις πειράξουμε για να αποφύγουμε τη μόλυνση και να μην επιβραδύνουμε τη διαδικασία επούλωσης. Εάν σκάσουν μόνες τους καθαρίζουμε προσεκτικά τη περιοχή με ήπιο αντισηπτικό και εφαρμόζουμε μια αντιβιοτική αλοιφή.

Μην ξύσετε ή προσπαθήσετε να αφαιρέσετε το δέρμα που ξεφλουδίζει. Συνεχίστε να χρησιμοποιείτε ενυδατική κρέμα και η κατάσταση θα βελτιωθεί.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ηλιακά εγκαύματα μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι με μέτρα αυτοφροντίδας. Ωστόσο, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια εάν το έγκαυμα σας καλύπτει μια εκτεταμένη περιοχή του σώματός σας ή συνοδεύεται από σοβαρά συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό, ρίγος, έντονο πόνο ή εκτεταμένες φουσκάλες.

Ο δερματολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για τον πόνο, την πρόληψη ή την αντιμετώπιση της μόλυνσης και την επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης.