Κλινική και επεμβατική δερματολογία

Πότε υπάρχει στ´αλήθεια τριχόπτωση ;

Οι τρίχες μεγαλώνουν σε όλα τα σημεία του ανθρώπινου σώματος εκτός από τις παλάμες και τα πέλματα. Καθώς τα τριχοθυλάκια παράγουν νέες τρίχες, οι παλιές πέφτουν και αντικαθίστανται από νέες.

Κατά μέσο όρο, το κεφάλι ενός ενήλικα χάνει 100 τρίχες την ημέρα και την ημέρα του λουσίματος, μπορεί να χαθούν έως και 250. Κάθε τριχοθυλάκιο έχει τον δικό του κύκλο ζωής που μπορεί να επηρεαστεί από την ηλικία, την κατάσταση της υγείας και άλλους παράγοντες.Σε φυσιολογικές συνθήκες το 90% των τριχών βρίσκονται σε φάση αναγένεσης και το 10% σε φάση τελογένεσης. Η τριχόπτωση εμφανίζεται όταν το ποσοστό των τριχών που βρίσκονται σε φάση τελογένεσης υπερβαίνει το 20%. Η τριχόπτωση είναι μια κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί με διαφορετικές μορφές ανάλογα με το τι την προκαλεί. Μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια, παροδική ή μόνιμη. Τα συμπτώματα της τριχόπτωσης διαφέρουν στους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά. Τα περισσότερα άτομα αντιλαμβάνονται ότι υποφέρουν από τριχόπτωση όταν αρχίζουν να μαζεύουν περισσότερες πεσμένες τρίχες από τη βούρτσα ή το σιφόνι του μπάνιου.

Τα συμπτώματα της τριχόπτωσης στους άνδρες μπορεί να περιλαμβάνουν:

* Λέπτυνση των μαλλιών

* Υποχώρηση της πρόσθιας μετωπιαίας γραμμής

* Πλήρη απώλεια τριχών (σχηματισμός φαλάκρας) στην κορυφή του κεφαλιού

Αντιθέτως, το βασικό σύμπτωμα της τριχόπτωσης στις γυναίκες είναι η γενική αραίωση και αποδυνάμωση των μαλλιών, κατά κύριο λόγο στην κορυφή του κεφαλιού.

Η εποχιακή τριχόπτωση δεν είναι μύθος, μετά το καλοκαίρι η τριχόπτωση είναι αυξημένη. Οι τρίχες αρχίζουν να πέφτουν περισσότερο προς το τέλος του καλοκαιριού τους μήνες του φθινοπώρου και λιγότερο τους μήνες της άνοιξης. Αυξημένη τριχόπτωση μπορεί επίσης να παρατηρήσουν οι γυναίκες μετά τον τοκετό, καθώς κατά την εγκυμοσύνη οι ορμόνες επηρεάζουν τις φάσεις ανάπτυξης της τρίχας και καθυστερούν την τελογένεση. Έτσι, όταν οι ορμονική ισορροπία αποκατασταθεί, επιταχύνεται η φυσική πτώση των τριχών.

Το στρες έχει βρεθεί να σχετίζεται άμεσα με την τριχόπτωση και υπάρχουν φορές φορές που μπορεί να είναι δραματική, με σημαντική απώλεια μέσα σε ημέρες ή εβδομάδες.Υπάρχουν επίσης ασθενείς που ίσως από συνήθεια ή νευρικότητα τραβούν και «ξεριζώνουν» τα μαλλιά τους(τριχοτιλλομανία). Επίσης η χρόνια έλξη (πχ τράβηγμα σε κότσο) μπορεί να οδηγήσει σε αραίωση μαλλιών. Η απώλεια των μαλλιών σε «μπαλώματα»μέσα στο τριχωτό μπορεί να είναι γυροειδής αλωπεκία, μια αυτοάνοση πάθηση που επηρεάζει τα τριχοθυλάκια και εμφανίζεται επίσης σε άντρες και γυναίκες.

Πότε λοιπόν πρέπει να απευθυνθείτε στο δερματολόγο σας;

Εάν παρατηρήσετε για διάστημα άνω των δύο μηνών αυξημένη γενικευμένη αραίωση και τριχόπτωση ή αν εντοπίσετε στο τριχωτό εντοπισμένα σημεία χωρίς μαλλιά τότε είναι καλό να μιλήσετε με τον δερματολόγο σας.

Ο γιατρός σας θα πάρει το ιστορικό σας και με μία σειρά εξετάσεων θα καταλήξει στη διάγνωση και την ανάλογη θεραπεία για την τριχόπτωση.