Αισθητική Δερματολογία

Τι είναι στα αλήθεια η ψωρίαση;

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική ασθένεια που εμφανίζεται κυρίως στο δέρμα, μπορεί όμως να επηρεάσει τις αρθρώσεις και τα νύχια. Μελέτες δείχνουν ότι στην ψωρίαση εμπλέκεται και η κληρονομικότητα, με το 1/3 των ασθενών να έχουν πάσχοντα συγγενή Α βαθμού. Ωστόσο, υπάρχουν και ασθενείς χωρίς οικογενειακό ιστορικό.

Παράγοντες που μπορούν να «ξυπνήσουν» τη νόσο θεωρούνται τραυματισμοί του δέρματος, λοιμώξεις, ενδοκρινικοί παράγοντες, λήψη ορισμένων φαρμάκων, κατάχρηση αλκοόλ και στρες.

Το κύριο σύμπτωμα της ψωριάρης είναι η εμφάνιση ερυθρών πλακών που καλύπτονται από ένα λευκό-ασημί λέπι. Εμφανίζεται οπουδήποτε στο σώμα αλλά συχνότερα σε σημεία όπως οι αγκώνες, τα γόνατα και το κεφάλι.

Κάποιες φορές ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει ψωριασική αρθρίτιδα, η οποία προκαλεί πόνο, οίδημα και δυσκαμψία των αρθρώσεων. Η Ψωριασική Αρθρίτιδα παρατηρείται στο 5-17% των ασθενών με ψωρίαση. Επίσης μπορεί να προσβάλει και τα νύχια των χεριών και λιγότερο συχνά των ποδιών με τις αλλοιώσεις να εμφανίζονται σε ένα ή και περισσότερα νύχια.

Όπως και με άλλες χρόνιες αυτοάνοσες ασθένειες, η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει τη συναισθηματική υγεία και τις διαπροσωπικές σχέσεις .Για μερικούς ασθενείς η καθημερινότητα μπορεί να είναι μια πρόκληση, ειδικά το καλοκαίρι που αποκαλύπτονται μέρη του σώματος που ίσως προτιμούν να κρύψουν καθώς εσφαλμένα στο μυαλό πολλών συνδέεται με την ψώρα και έτσι υπάρχει ο φόβος της μεταδοτικότητας.

Είναι σημαντικό με σωστή ενημέρωση να παγιωθεί η αντίληψη στην κοινωνία ότι δεν πρόκειται για μεταδοτική ασθένεια και ότι υπάρχει πληθώρα θεραπειών που μπορούν να καθαρίσουν το δέρμα ως και 100%.

Η παρακολούθηση της πορείας της νόσου από έναν Δερματολόγο είναι απαραίτητη για την εύρεση της κατάλληλης θεραπείας με στόχο να διατηρούνται τα συμπτώματα της ψωρίασης υπό έλεγχο.