Αισθητική Δερματολογία

Εμμηνόπαυση- πως πρέπει να φροντίζουμε το δέρμα μας

Ο όρος περιεμμηνοπαυση αναφέρεται στην αναπαραγωγική φάση που είναι πλησιέστερη στην εμμηνόπαυση. Ξεκινά όταν τα επίπεδα ορμονών μιας γυναίκας αρχίζουν να μειώνονται και τελειώνει όταν η εμμηνόρροια μιας γυναίκας σταματά για περισσότερο από 12 συνεχόμενους μήνες (εμμηνόπαυση). Η μετα-εμμηνόπαυση αναφέρεται στα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι το δέρμα μας έχει διαφορετικές ανάγκες ανά φάση.

Στην περιεμμηνοπαυση παρατηρείται μια αρχική σταδιακή μείωση των οιστρογόνων και μια επιβράδυνση όλων των κυτταρικών διαδικασιών του δέρματος.Αυτή η επιβράδυνση επηρεάζει κυρίως το κολλαγόνο καθώς και την παραγωγή λιπιδίων με αποτέλεσμα τη σταδιακή χαλάρωση του δέρματος και του οβάλ του προσώπου καθώς και την επίταση των ρυτίδων γύρω από τα μάτια και το στόμα.

Στην εμμηνόπαυση παρατηρούμε κυρίως μια αύξηση της ξηρότητας του δέρματος καθως και απώλεια της λάμψης και σφριγηλότητας , αλλαγές που τελικά εγκαθίστανται στην επόμενη φάση και το δέρμα καταλήγει να δείχνει άτονο και ξηρό.

Πρέπει λοιπόν να αποφεύγονται τα επιθετικά καθαριστικά και να προτιμούνται για παράδειγμα καθαριστικά σε μορφή γαλάκτωματος έτσι ώστε να διαφυλάξουμε την επιδερμίδα μας και να μη τη ξηράνουμε κι άλλο.

Στην περιεμμηνοπαυση θα πρέπει να εντάξουμε στην καθημερινή μας περιποίηση προϊόντα αναδόμησης και ενυδάτωσης της επιδερμίδας χρησιμοποιώντας καλλυντικά που προάγουν την σύνθεση των λιπιδίων.

Στην 3η φάση οι ασθενείς παραπονιούνται ότι το δέρμα τους φαίνεται άτονο και ξηρό καθώς η μείωση παραγωγής σμήγματος προκαλεί αυξημένη ξηρότητα και κυρίως επιβράδυνση του ρυθμού ανανέωσης των κυττάρων. Αυτό κάνει το δέρμα να φαίνεται θαμπό και άτονο και οι ρυτίδες αρχίζουν και φαίνονται πιο βαθιές.

Έτσι λοιπόν πρέπει να προσαρμόσουμε στα νέα δεδομένα τη ρουτίνα περιποίησης μας ιυοθετοντας νέες συνήθειες που θα μας βοηθήσουν να μειώσουμε την ένταση των πολλαπλών σημαδιών ορμονικής γήρανσης και να βελτιώσουμε την όψη και την υφή της επιδερμίδας μας.

Σημαντικά λοιπόν είναι:

-Ο καθημερινός καθαρισμός πρωί βράδυ με απαλά καθαριστικά

-Για την αυξημένη ξηρότητα συστήνεται να αναπληρώνουμε την χαμένη υγρασία με θρεπτικές ενυδατικές κρέμες

-αντιοξειδωτικά serum και αντιηλιακά για να καταπολεμήσουμε τη φωτογηρανση

Και με το σώμα τι γίνεται; Το σώμα έχει ακριβώς τις ίδιες ανάγκες του προσώπου για αυτό δε ξεχνάμε να το ενυδατώνουμε συχνά και να το προστατεύουμε από τον ήλιο.