Αισθητική Δερματολογία

Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσει μέλισσα ή σφήκα- πρακτικές συμβουλές.

Όταν μας τσιμπάει μια μέλισσα ή μια σφήκα, εγχέει το δηλητήριο στο δέρμα μας. Οι σφήκες έχουν κεντριά που συνήθως παίρνουν μαζί τους μετά το τσίμπημα. Γι αυτό το λόγο αυτά τα έντομα μπορούν να τσιμπήσουν πολλές φορές.

Το κεντρί της μέλισσας διαφέρει. Είναι «αγκαθωτό» και παραμένει στο δέρμα του θύματος μαζί με τον δηλητηριώδη σάκο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια τοπική αντίδραση στο τσίμπημα με τοπική ερυθρότητα και οίδημα. Ο πόνος είναι έντονος και μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες εάν δεν αντιμετωπιστεί με κάποιο παυσίπονο.

Ανησυχούμε όταν τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

* ναυτία με ή χωρίς εμετό

* διάρροια

* ζάλη

* δύσπνοια

* πρήξιμο του προσώπου ή και των χειλιών

* κνίδωση

* ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης

* απώλεια συνείδησης

* αδυναμία

Τι κάνουμε λοιπόν μετά το τσίμπημα από μέλισσα ή σφήκα:

* Εάν έχετε γνωστό ιστορικό ή αν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε σοβαρά συμπτώματα από εκείνα που αναφέρονται παραπάνω, καλέστε άμεσα έναν γιατρό ή τις Πρώτες Βοήθειες.

* Προσδιορίστε αν το κεντρί είναι ακόμα στο δέρμα σας και αφαιρέστε το αμέσως.Συστήνεται η χρήση ενός σκληρού αντικειμένου, όπως μια πιστωτική κάρτα για να το σύρετε πάνω από την περιοχή και να αφαιρέσετε το κεντρί. Το δηλητήριο της μέλισσας είναι στον σάκο του κεντριού, ο οποίος παραμένει στο δέρμα του θύματος και μπορεί να πάρει 2-3 λεπτά για να απελευθερώσει όλο το δηλητήριο. Έτσι η άμεση απομάκρυνση του κεντριού μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα του τσιμπήματος.

* Εφαρμόστε πάγο ή κρύες κομπρέσες στην περιοχή για να μειώσετε την φλεγμονή.Προσοχή! Ποτέ σε άμεση επαφή με το δέρμα αλλά τυλιγμένο σε μια πετσέτα,ένα κομμάτι ύφασμα, μια μπλούζα κτλ. Η παρατεταμένη και άμεση επαφή με τον πάγο μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα εκ ψύχους.

* Πλύντε και καθαρίστε την περιοχή με σαπούνι και νερό. Βοηθάει η εφαρμογή μιας κορτιζονούχας κρέμας. Μετά τη χρήση αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο.

* Η λήψη αντιισταμινικου συστήνεται για την βελτίωση συμπτώματα όπως η φαγούρα.

* ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα τσιμπήματα στο στόμα ή την μύτη, ακόμα και σε άτομα που ΔΕΝ είναι αλλεργικά σε τσιμπήματα μέλισσας ή σφίγγας απαιτούν επείγουσα ιατρική περίθαλψη, δεδομένου ότι μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα που παρεμβαίνει με την αναπνοή.

Σε ιστορικό αναφυλαξίας είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας ένα κιτ αντιμετώπισης τσιμπήματος. Διαβάστε τις οδηγίες πριν το χρειαστείτε και ζητήστε από τον θεράπων ιατρό να σας λύσει τυχών απορίες. Είναι σημαντικό να έχετε εξοικειωθείτε με τη χρήση του σετ πριν χρειαστεί να το χρησιμοποιήσετε.