Αισθητική Δερματολογία

Ακμή ενηλίκων

Η ακμή αν και θεωρείται μια πάθηση που αφορά τους έφηβους, συναντάται συχνά και σε ενήλικες που εξακολουθούν να έχουν ακμή και μετά τα 25 τους χρόνια ή ακόμα την εμφανίζουν για πρώτη φορά στα 40 ή και στα 50 τους χρόνια.

Σε όποια ηλικία όμως κι αν εμφανιστεί, η ακμή παραμένει μια πολύ ενοχλητική πάθηση.

Η ακμή δεν είναι ένα απλό αισθητικό πρόβλημα, αλλά μία δερματοπάθεια που έχει σοβαρές συνέπειες στον ψυχισμό των ασθενών. Η έγκαιρη ανίχνευση των παραγόντων που ευνοούν την ανάπτυξή της και η λήψη της απαιτούμενης θεραπείας, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Εάν κάποιος παρουσιάσει ξαφνικά ακμή η οποία επιμένει και αρχίζει να προκαλεί ουλές, είναι απαραίτητο να συμβουλευθείτε έναν δερματολόγο έτσι ώστε να δωθεί η σωστή θεραπεία και να αποφευχθούν σημάδια και ουλές που μπορούν να ταλαιπωρήσουν μακροχρόνια τον ασθενή.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ;

Τα σημάδια της ακμής αντιμετωπίζονται δύσκολα. Υπάρχουν κάποιες θεραπείες που γίνονται στο ιατρείο και θα μπορούσαν να βοηθήσουν, όπως η μικροδερμοαπόξεση, τα χημικά πίλινγκ, το λέιζερ και η μεσοθεραπεία κολλαγονογένεσης με μικροβελόνες (microneedling). Ιδανικά, ο σχηματισμός σημαδιών ακμής θα πρέπει να αποτρέπεται εξαρχής με τα κατάλληλα φαρμακευτικά σκευάσματα.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΠΙΑ ΑΚΜΗ;

Η ήπια ακμή μπορεί να αντιμετωπιστεί με κάποια δερμοκαλλυντικά καθώς και με μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθεις.

Βάλτε στην καθημερινή σας ρουτίνα τον καθαρισμό του προσώπου σας πρωί και βράδυ με ένα ειδικό για ακνεϊκα δέρματα αφρώδες καθοριστικό.

Προσέξτε τη διατροφή σας.Η ανθυγιεινή διατροφή (σοκολάτες γάλακτος, σνακ και πρόχειρα φαγητά πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη) μπορεί να επιδεινώσει την ακμή. Προτιμήστε μια διατροφή πλούσια σε ψάρια, λαχανικά και φρούτα.

Κάποιες «κακές συνήθειες» ευνοούν σημαντικά τη δημιουργία ή την έξαρση της ακμής. Γι' αυτό το λόγο, φροντίστε να μην πηγαίνετε ποτέ για ύπνο χωρίς να αφαιρέσετε το μακιγιάζ και χωρίς να καθαρίσετε το πρόσωπό σας. Να σκουπίζετε ταμποναριστά το πρόσωπό σας με καθαρή πετσέτα προσώπου. Να καθαρίζετε πολύ συχνά τα βουρτσάκια και τα πινέλα του μακιγιάζ σας. Να προσέχετε τις ημερομηνίες λήξης των καλλυντικών σας. Να απολυμαίνετε τακτικά την οθόνη του κινητού σας. Να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας, αν δεν σαπουνίσετε καλά πρώτα τα χέρια σας. Να επιλέγετε προσεκτικά τα καλλυντικά σας.

Εάν χρησιμοποιείτε καλλυντικά ακατάλληλα για τον δικό σας τύπο δέρματος, μπορεί να ευνοούν τη δημιουργία ακμή.

Προσεκτικά και σύμφωνα με τις ανάγκες του ακνεΐκου δέρματος θα πρέπει επίσης να επιλέγονται και τα προϊόντα καθημερινής φροντίδας του δέρματος όπως η ενυδατική και η αντηλιακή σας κρέμα.