Αισθητική Δερματολογία

Τί είναι η «ποικιλοδερμία ή αλλιώς ποικιλόδερμα Civatte»;

Η ποικιλοδερμία Civatte είναι μια καλοήθης χρόνια πάθηση, που χαρακτηρίζεται από σταδιακή αλλαγή χρώματος στο δέρμα στις πλάγιες περιοχές του λαιμού, τα μάγουλα και άνω μέρος του θώρακα.

Η περιοχή αυτή εμφανίζει λέπτυνση του δέρματος και διευρυνόμενα αγγεία με αποτέλεσμα έντονο ερύθημα.

Η περιοχή κάτω από το πηγούνι και στο κέντρο του λαιμού δεν παρουσιάζει συνήθως αλλαγές-συμπτώματα και αυτό μας δίνει να καταλάβουμε την αρνητική επίπτωση του ηλίου στη συγκεκριμένη ασθένεια.

Εκτός από την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο έχουν ενοχοποιηθεί και κάποιες ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων ή την εμμηνόπαυση. Φαίνεται επίσης να υπάρχει και μια γενετική προδιάθεση.

Επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες, σε σχέση με τους άνδρες και παρατηρείται κυρίως σε ηλικίες μεταξύ 40 και 70, οπότε μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Επίσης, προτιμά τα ανοιχτόχρωμα δέρματα.

Η ποικιλοδερμία Civatte θεωρείται κυρίως αισθητικό πρόβλημα και είναι ασυμπτωματική. Σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν αναφερθεί φαγούρα και αυξημένη ευαισθησία του δέρματος.

Ποιές είναι οι οδηγίες προστασίας για μείωση του κινδύνου εμφάνισης της ποικιλοδερμίας Civatte;

Χρησιμοποιείτε καθημερινά και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αντηλιακή προστασία δείκτη 50 +SPF, καθώς και καπέλο και ενδύματα που καλύπτουν όσο το δυνατόν το σημείο του λαιμού και του θώρακα.

Μη ξεχνάτε να ανανεώσετε το αντηλιακό σας κάθε 2 ώρες ακόμα και εάν βρίσκεστε υπό σκιά.

Η αποτελεσματικότερη μέθοδος αντιμετώπισής της είναι η θεραπεία με LASER.

Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει κατάλληλη και επιμελής αντηλιακή προστασία έτσι ώστε να προστατεύσουμε το αποτέλεσμα και να αποφύγουμε τυχών επανεμφάνιση του ποικιλοδέρματος.