Αισθητική Δερματολογία

Θυλακική υπερκεράτωση – Τι έχουν τα μπράτσα μου γιατρέ;

H θυλακική υπερκεράτωση είναι μια πολύ συχνή δερματοπάθεια που μπορεί να επηρεάσει όλες τις ηλικίες. Εμφανίζεται σαν πολύ μικρά εξογκώματα κόκκινα ή στο χρώμα του δέρματος στα μπράτσα , στους μηρούς και στους γλουτούς. Το δέρμα εμφανίζεται ξηρό και μοιάζει με δέρμα χήνας (χήνειο δέρμα) ή κοτόπουλου.

Η θυλακική υπερκεράτωση σε παιδιά είναι συχνότερη ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 30% των ενηλίκων θα την εμφανίσουν.

Στα παιδιά εμφανίζεται συνήθως μέσα στα 10 πρώτα χρόνια της ζωής και μπορεί να χειροτερέψει ελαφρά κατά την εφηβεία. Πιστεύεται ότι υπάρχει κληρονομική προδιάθεση και θεωρείται ένα από τα σημεία της ατοπικής δερματίτιδας, το οποίο σημαίνει ότι τα παιδιά με θυλακική υπερκεράτωση έχουν γενικότερα περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αλλεργίες.

Αν και μετά την εφηβεία συνήθως βελτιώνεται, υπάρχουν περιπτώσεις ενηλίκων που έχουν ακόμη θυλακική υπερκεράτωση στα 40 ή στα 50.

Συνήθως βελτιώνεται το καλοκαίρι και επιδεινώνεται το χειμώνα. Μπορεί να συνοδεύεται από κνησμό-φαγούρα ,αλλά κατά βάση πρόκειται για ασυμπτωματική νόσο.

Θεραπευτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενυδατικές ή μαλακτικές κρέμες καθώς και τοπικά σκευάσματα που περιέχουν σαλικυλικό, γαλακτικό οξύ και ουρία. Σπάνια μπορεί να χρειαστεί τοπική εφαρμογή κορτικοστεροειδών.