Αισθητική Δερματολογία

Οι βλαβερές επιπτώσεις του ήλιου

Οι επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες:

  1. στις οξείες, δηλαδή αυτές που εμφανίζονται σχεδόν αμέσως μετά την έκθεση στον ήλιο, και
  2. στις χρόνιες, δηλαδή αυτές που εκδηλώνονται αργότερα.

Οι οξείες επιδράσεις του ήλιου στο δέρμα είναι το ηλιακό ερύθημα (κοκκινίλα) και η επέκτασή του, δηλαδή το ηλιακό έγκαυμα. Επικίνδυνη μπορεί να αποδεχτεί η λήψη ορισμένων φαρμάκων πριν την έκθεση στον ήλιο. Τέτοια φάρμακα είναι μερικά αντιβιοτικά (τετρακυκλίνες – σουλφοναμίδες), ηρεμιστικά, ορμόνες, διουρητικά κ.ά. που μπορεί να οδηγήσουν σε «φαρμακευτικές δερματοπάθειες».

Οι χρόνιες επιδράσεις του ηλίου χωρίζονται επίσης σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

  1. στους καρκίνους του δέρματος (επιθηλιώματα και κακόηθες μελάνωμα) και
  2. στη γήρανση του δέρματος με όλα τα γνωστά χαρακτηριστικά της (ρυτίδες, δυσχρωμικές αλλοιώσεις, ξηρότητα, ευρυαγγείες κ.λπ.).

Τα συνηθέστερα καρκινώματα του δέρματος είναι τα επιθηλιώματα (το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό), όπως επίσης και οι ακτινικές υπερκερατώσεις. Τα καρκινώματα αυτά είναι αποτέλεσμα της αθροιστικής δράσης του ήλιου στο δέρμα, γι’ αυτό εμφανίζονται κυρίως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και εντοπίζονται συνήθως στα εκτεθειμένα μέρη του σώματος (πρόσωπο κυρίως αλλά και χέρια).

Το κακόηθες μελάνωμα συνδέεται όχι τόσο με την αθροιστική δράση του ήλιου στο δέρμα, αλλά περισσότερο με τη διαλείπουσα έκθεση σε αυτόν, δηλαδή με την απότομη έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια των διακοπών. Επίσης, συνδέεται και με τα έντονα ηλιακά εγκαύματα κυρίως της παιδικής ηλικίας.

Καλό καλοκαίρι σε όλους!

Χαρείτε τον ήλιο με προσοχή.