Αισθητική Δερματολογία

Τι Είναι Η Λεύκη;

Η λεύκη είναι μια χρόνια πάθηση κατά την οποία αποχρωματίζονται περιοχές του δέρματος. Εκτός από το δέρμα, μπορεί να επηρεάσει και τον βλεννογόνο του στόματος και της μύτης, αλλά και το εσωτερικό τμήμα του βολβού των ματιών. Αν εμφανιστεί σε περιοχές με τριχοφυΐα, οι τρίχες αποκτούν λευκό χρώμα.

Εκδηλώνεται συνήθως στην ηλικία μεταξύ 20 και 30 ετών και είναι περισσότερο αισθητή είναι σε άτομα που έχουν σκούρο χρώμα δέρματος.

Η ακριβής αιτία της λεύκης είναι άγνωστη.

Κάνει την εμφάνισή της με λευκές κηλίδες στο δέρμα και στις περιοχές του σώματος όπου το δέρμα είναι περισσότερο εκτεθειμένο στον ήλιο εμφανίζεται εντονότερη.

Όταν εμφανιστεί η λεύκη στο δέρμα, το πώς θα επεκταθεί και με ποια ταχύτητα δεν είναι γνωστό. Σε κάποιους παραμένει αμετάβλητη για πολλά χρόνια, ενώ σε πολλούς εξελίσσεται γρήγορα μέσα σε σύντομο διάστημα.

Τα περισσότερα παιδιά με λεύκη, έχουν τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειας με λεύκη. Η πιθανότητα να εμφανίσουν λεύκη μεγαλώνει όταν είναι παιδιά με οικογενειακό ιστορικό αυτοάνοσων νοσημάτων (διαβήτης, θυρεοειδής, αλωπεκία).

Για τη σωστή διάγνωση της λεύκης, ο δερματολόγος θα πρέπει να εξετάσει το ατομικό και το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό του ασθενή. Επίσης, θα προτείνει μια σειρά από εξετάσεις για να αποκλείσει επιπλέον ιατρικά προβλήματα, όπως άλλα αυτοάνοσα νοσήματα και δυσλειτουργία του θυρεοειδούς (αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα ή νόσος Χασιμότο).

Η κατάλληλη θεραπεία επιλέγεται με βάση την έκταση της λεύκης στο δέρμα και το είδος της θεραπείας που μπορεί να ακολουθήσει ο κάθε ασθενής.