Uncategorized

Πως αναγνωρίζουμε και πως αντιμετωπίζουμε μια τροφική αλλεργία;

Τροφικές αλλεργίες προσβάλλουν περισσότερους από 17.000.000 ανθρώπους στην Ευρώπη, εκ των οποίων 3.500.000 των πασχόντων είναι νεότεροι των 25 ετών. Η εντυπωσιακή αύξηση παρατηρείται κυρίως σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες. Η αλλεργία σε τροφές εμφανίζεται ανεξάρτητα από το εάν κάποιος έτρωγε χωρίς πρόβλημα την συγκεκριμένη τροφή στο παρελθόν. Από τη στιγμή που θα εμφανιστεί αλλεργία σε μία τροφή, ο ασθενής κινδυνεύει με αλλεργική αντίδραση σε κάθε επόμενη έκθεση στο ίδιο ή παρόμοια τρόφιμα.

Αρκετά από τα παιδιά με αλλεργία σε τροφές, σταδιακά θα ξεπεράσουν την αλλεργία τους, ενώ κάτι τέτοιο συμβαίνει σπανιότερα στους ενήλικες. Συνηθέστερα, αυτό συμβαίνει με τη αλλεργία σε αυγό, σε γάλα αγελάδας. Από την άλλη, αλλεργίες όπως αυτή στα σιτηρά ή σε ξηρούς καρπούς συνηθέστερα εμμένουν και στην ενήλικο ζωή.

Οι αντιδράσεις σε τροφές δεν είναι πάντοτε αλλεργικής αιτιολογίας.

Μη αλλεργικές αντιδράσεις είναι η δυσανεξία στη λακτόζη, η τροφική δηλητηρίαση και άλλες.

Οι τροφές στις οποίες συχνότερα εμφανίζονται αλλεργικές αντιδράσεις είναι το γάλα αγελάδος, το αυγό, το ψάρι, τα φιστίκια, οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά, η σόγια και τα σιτηρά χωρίς αυτό να σημαίνει πως εάν κάποιος αποφεύγει πλήρως τις παραπάνω τροφές δεν κινδυνεύει από τροφική αλλεργία.

Χωρίς ιστορικό αντίδρασης, δεν έχει νόημα κάποιος να αποφεύγει αυτές τις τροφές. Στην πραγματικότητα, τροφική αλλεργία είναι πιθανό να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε τροφή. Οι άμεσου τύπου αντιδράσεις εκδηλώνονται συνήθως μέσα σε λεπτά, μέχρι και ώρα από το φαγητό με συμπτώματα στο δέρμα (φαγούρα,ερυθρότητα, κνίδωση, αγγείοοίδημα), στα μάτια (ερυθρότητα, αγγειοοίδημα βλεφάρων) αλλά και με συμπτώματα από το αναπνευστικό,καρδιαγγειακό και γαστρεντερολογικο σύστημα( βήχα, βράχνιασμα, σφύριγμα στην αναπνοή, δύσπνοια, ζάλη, υπόταση, απώλεια αισθήσεων, ναυτία, εμετούς και διάρροια).

Οι αντιδράσεις επιβραδυνόμενου τύπου είναι σπανιότερες. Εδώ τα συμπτώματα εμφανίζονται περίπου 2-24 ώρες μετά την κατανάλωση της τροφής.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι διαρροϊκές κενώσεις και βίαιοι εμετοί σαν ρουκέτα. Αντιδράσεις επιβραδυνόμενου τύπου μπορούν να εμφανίσουν και υγιή βρέφη συνήθως υπό αποκλειστικό θηλασμό με πρόσμιξη αίματος και βλέννης στα κόπρανα. Αυτές οι αντιδράσεις συσχετίζονται με αλλεργιογόνα που καταναλώνει η μητέρα, με συχνότερο το γάλα και βελτιώνεται με την αυστηρή αποφυγή της κατανάλωσης τους.

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια τροφική αλλεργία;

Αρχικά πρέπει να αναγνωριστεί η τροφή που ευθύνεται για την αλλεργία όπως επίσης και άλλες τροφών που λόγω διασταυρούμενων αντιδράσεων μπορούν να δημιουργήσουν αλλεργίες.Έτσι, εάν για παράδειγμα ένας ασθενής εμφανίσει αλλεργία σε καρύδι, θα πρέπει αρχικά να αποφεύγει και τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς.

Είναι απαραίτητη η σωστή εκπαίδευση του ασθενούς για την αναγνώριση των συμπτωμάτων ενός επεισοδίου αναφυλαξίας. Συχνά η αποφυγή των τροφικών αλλεργιογόνων αποτυγχάνει, μιας και μπορούν να βρεθούν “κρυμμένα” σε τροφές που κάποιος δεν υποψιάζεται.

Πρέπει ο ασθενής να εκπαιδευτεί να διαβάζει προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και να μάθει να αναγνωρίζει τεχνικά ή επιστημονικά ονόματα για τις τροφές. Π.χ. το γάλα μπορεί να μην αναφέρεται έτσι ως συστατικό επάνω στην ετικέτα, αλλά ως καζεΐνη (casein), sodium caseinate ή milk solids. Τα σιτηρά μπορεί να αναφέρονται ως γλουτένη (gluten). To λεύκωμα του αβγού συχνά αναγράφεται ως albumin.

Οι ασθενείς με γνωστό ιστορικό τροφικής αλλεργίας θα πρέπει φέρουν πάντα μαζί τους φάρμακα αντιμετώπισης ενός τέτοιου επεισοδίου, συμπεριλαμβανόμενης και της ένεσης αδρεναλίνης.

Η διερεύνηση και επιβεβαίωση των τροφών στις οποίες ο ασθενής είναι αλλεργικός καθώς και η αναζήτηση και επιβεβαίωση τροφών που ο ασθενής μπορεί να καταναλώσει με ασφάλεια γίνεται στη χώρα μας από τους αλλεργιολόγους. αλλεργιολόγους. Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στο δέρμα (κνησμός,ερυθρότητα, κνιδωτικά εξανθήματα) γίνεται από εμάς τους δερματολόγους.

 

 

Οι άμεσου τύπου αντιδράσεις εκδηλώνονται συνήθως μέσα σε λεπτά, μέχρι και ώρα από το φαγητό με συμπτώματα στο δέρμα (φαγούρα,ερυθρότητα, κνίδωση, αγγείοοίδημα), στα μάτια (ερυθρότητα, αγγειοοίδημα βλεφάρων) αλλά και με συμπτώματα από το αναπνευστικό,καρδιαγγειακό και γαστρεντερολογικο σύστημα( βήχα, βράχνιασμα, σφύριγμα στην αναπνοή, δύσπνοια, ζάλη, υπόταση, απώλεια αισθήσεων, ναυτία, εμετούς και διάρροια).

Οι αντιδράσεις επιβραδυνόμενου τύπου είναι σπανιότερες. Εδώ τα συμπτώματα εμφανίζονται περίπου 2-24 ώρες μετά την κατανάλωση της τροφής.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι διαρροϊκές κενώσεις και βίαιοι εμετοί σαν ρουκέτα. Αντιδράσεις επιβραδυνόμενου τύπου μπορούν να εμφανίσουν και υγιή βρέφη συνήθως υπό αποκλειστικό θηλασμό με πρόσμιξη αίματος και βλέννης στα κόπρανα. Αυτές οι αντιδράσεις συσχετίζονται με αλλεργιογόνα που καταναλώνει η μητέρα, με συχνότερο το γάλα και βελτιώνεται με την αυστηρή αποφυγή της κατανάλωσης τους.

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια τροφική αλλεργία;

Αρχικά πρέπει να αναγνωριστεί η τροφή που ευθύνεται για την αλλεργία όπως επίσης και άλλες τροφών που λόγω διασταυρούμενων αντιδράσεων μπορούν να δημιουργήσουν αλλεργίες.Έτσι, εάν για παράδειγμα ένας ασθενής εμφανίσει αλλεργία σε καρύδι, θα πρέπει αρχικά να αποφεύγει και τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς.

Είναι απαραίτητη η σωστή εκπαίδευση του ασθενούς για την αναγνώριση των συμπτωμάτων ενός επεισοδίου αναφυλαξίας. Συχνά η αποφυγή των τροφικών αλλεργιογόνων αποτυγχάνει, μιας και μπορούν να βρεθούν “κρυμμένα” σε τροφές που κάποιος δεν υποψιάζεται.

Πρέπει ο ασθενής να εκπαιδευτεί να διαβάζει προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και να μάθει να αναγνωρίζει τεχνικά ή επιστημονικά ονόματα για τις τροφές. Π.χ. το γάλα μπορεί να μην αναφέρεται έτσι ως συστατικό επάνω στην ετικέτα, αλλά ως καζεΐνη (casein), sodium caseinate ή milk solids. Τα σιτηρά μπορεί να αναφέρονται ως γλουτένη (gluten). To λεύκωμα του αβγού συχνά αναγράφεται ως albumin.

Οι ασθενείς με γνωστό ιστορικό τροφικής αλλεργίας θα πρέπει φέρουν πάντα μαζί τους φάρμακα αντιμετώπισης ενός τέτοιου επεισοδίου, συμπεριλαμβανόμενης και της ένεσης αδρεναλίνης.

Η διερεύνηση και επιβεβαίωση των τροφών στις οποίες ο ασθενής είναι αλλεργικός καθώς και η αναζήτηση και επιβεβαίωση τροφών που ο ασθενής μπορεί να καταναλώσει με ασφάλεια γίνεται στη χώρα μας από τους αλλεργιολόγους. αλλεργιολόγους. Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στο δέρμα (κνησμός,ερυθρότητα, κνιδωτικά εξανθήματα) γίνεται από εμάς τους δερματολόγους.